Dato Onsdag d. 2. februar 2022, kl. 14:00
Thorkild Kjærgaard
Korsvejstræf: Hans Egedes landing i Grønland

Den 3. juli 2021 var det 300 år siden den nordnorske præst Hans Egede med sin hustru Gertrud Rask og fire børn gik i land i Grønland for at udbrede kristendommen. Foredraget denne sogneaften giver et indgående portræt af den utrættelige ildsjæl Hans Egede (1686-1758) som blev ophavsmand til måske den mest succesfulde protestantiske mission nogensinde, og tegner et billede af det nye Grønland, han skabte, og som siden på godt og ondt har været en betydningsfuld del af Danmarks historie. Hans Egede var henover sommeren 2020 skydeskive for voldsom kritik og er blevet beskyldt for at have været en hensynsløs kolonialist og imperialist.

Thorkild Kjærgaard er cand.mag. i historie og fransk. Fra 2002 til 2015 arbejdede han som lektor og institutleder ved Ilismatusarfik/Grønlands universitet i Nuuk, med ansvar for undervisning og forskning i Grønlands og Nordatlantens historie. Han har skrevet flere bøger bl.a. om Grønland.